YA ESTAMOS EN FACEBOOK!!!!

YA ESTAMOS EN FACEBOOK!!




LO MÁS VISTO!!

19 dic 2010

DOCUMENTAL : " 20% cotó, 80% suor ". De Pep Caballé

20% cotó, 80% suor
Caballé, Pep [direcció i realització]

Universitat de Girona. Oficina de Cooperació per al Desevolupament, 2008

Enregistrament Video

Documental sobre el cotó en totes i cadascuna de les fases de la seva vida econòmica - cultivat, filat, teixit, confeccionat i venut al llarg del temps - que és un bon exemple de l'estratègia secular basada en el lucre i en l'acceptació de que uns pocs (20%) puguin fer tant de mal a tanta gent (80%). Es planteja una crítica oberta a la caritat paternalista, que es recull en els "Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni", per part dels països més rics, però sense ganes de canviar res del complex sistema d'explotació sobre el qual es basa el desenvolupament de l'occident ric. Té dues parts, una primera en la que es relacionen els "Objectius de Desenvolupament de Mil·lenni" i una segona que presenta un documental sobre el cultiu del cotó.

Característiques: 71 minuts de durada.
Descriptors: política; sociologia; història; drets humans; educació per a la pau; colònies industrials; cotó; economia; esclavitud; indústries
Nivell educatiu: batxillerat; secundària; secundària obligatòria; secundària post-obligatòria

1ªParte:


Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni poden ser un instrument útil per mesurar el camí que falta perquè tants habitants del món aconsegueixin una vida digna. Però les fites no s’aconsegueixen perquè no es tenen en compte les causes. Aquest documental, a través de la vida econòmica del cotó —cultivat, filat, teixit, confeccionat i venut— vol visualitzar les causes històriques de les desigualtats
L'autor, en referència al seu darrer treball, ha escrit:
“Realitzar un documental és crear una veritat pròpia, proposar una nova manera de veure el món, suggerir un ordenament en el marc del caos quotidià.
Massa sovint hi ha qui es pensa que els pobres són gent maleïda i poc responsable, que no se'n sortiran mai sols, pobrets, i que per això els governants i poderosos del món, que son molt més rics, potents, civilitzats i democràtics proposen Objectius de Desenvolupament del mil·lenni per poder fer algun tipus de caritat o ajuda més o menys paternalista sense voluntat de canviar res ni voler saber massa les causes de tanta pobresa i de tant menyspreu. Perquè les causes ens portarien a descobrir un complex sistema d'explotació sobre el qual es basa el nostre desenvolupament. L'occident ric té un deute amb la resta del món, inclosos els exclosos de casa nostra. Un deute que es va generar amb la conquesta de les Amèriques, i va continuar amb l'esclavisme, més tard amb la colonització i va creixent amb la dominació i especulació econòmica globalitzada actual.
El cotó, en totes i cadascunes de les fases de la seva vida econòmica –cultivat, filat, teixit, confeccionat i venut- és un bon exemple d'aquesta estratègia secular basada en el lucre i en l'acceptació de que uns pocs (20 %) puguin fer tant de mal a tanta gent (80 %). Aquest documental vol ser una petita història de les mil històries sobre aquesta vergonyosa indignitat.”
Entrevista:

1 comentario:

  1. Hola, ¿Podrían decirme dónde puedo encontrar el documental con subtítulos en castellano? Gracias.

    ResponderEliminar